Information on Baju Kebaya modern

Baju kebaya adalah gabungan blaus-pakaian tradisional yang berasal dari pelataran yang ada di Jawa, dan secara tradisinya dipakai oleh wanita di Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Myanmar, selatan Thailand, Kemboja dan bahagian selatan Filipina. Ia kadang-kadang dibuat dari bahan semata-mata seperti sutera, kapas nipis atau nilon separa telus atau poliester, dihiasi dengan sutera atau corak sulaman bunga. kebaya murah biasanya dipakai dengan kain sarung, atau Kain Panjang batik, atau lain-lain pakaian tenunan tradisional seperti ikat, songket dengan motif berwarna-warni. Baju kebaya adalah pakaian kebangsaan Indonesia, walaupun ia adalah lebih tepat endemik kepada orang Jawa, Melayu, Sunda dan orang Bali.
 
Jenis yang diketahui oleh orang ramai sekarang adalah jenis Jawa seperti yang diketahui hari ini adalah pada dasarnya tidak berubah seperti yang dinyatakan oleh Raffles pada tahun 1817. Ia terdiri daripada blaus (kebaya modern) daripada kapas, sutera, renda, sutera atau baldu, dengan pembukaan pusat blaus diikat oleh pusat kerongsang (kerongsang) di mana kepak blaus bertemu. baju kebaya tradisional tidak mempunyai butang ke bawah bahagian depan. A tipikal tiga keping kerongsang terdiri daripada ibu kerongsang (sekeping ibu) yang lebih besar dan lebih berat daripada dua anak yang kerongsang (sekeping kanak-kanak). Kerongsang kerongsang sering dibuat daripada perhiasan emas dan dianggap sebagai tanda status sosial golongan bangsawan, kekayaan dan kemuliaan, namun bagi rakyat biasa dan wanita petani, mudah dan baju kebaya biasa sering hanya diikat dengan pin keselamatan sederhana (peniti). baju biasanya separa telus dan dipakai lebih balut batang tubuh atau kemben. Skirt atau kain adalah kain pisahkan antara membalut di sekitar tiga meter panjang. The sarong jangka dalam bahasa Inggeris adalah salah, sarung yang (loghat Malaysia: sarong) sebenarnya dijahit bersama-sama untuk membentuk tiub, kain adalah tidak dijahit, memerlukan pembantu yang berpakaian (harfiah balut) pemakainya dan diadakan di tempat dengan tali (tali ), kemudian dilipat rentetan ini di pinggang, kemudian diadakan dengan tali pinggang (sabuk atau pinggang ikat), yang boleh memegang poket hiasan.
 
Terdapat dua jenis utama. Blaus, yang dikenali sebagai baju kebaya modern mungkin dua bentuk utama: separa telus lurus cut blouse Jawa, Bali, dan jenis Sunda disesuaikan lebih ketat. Yang serasi, plainer baju kurung lebih Islam ialah, lutut-panjang blaus lengan panjang longgar-pemasangan dipakai di lebih banyak kawasan Islam, termasuk bekas Kerajaan Johor-Riau (kini Malaysia), Sumatera dan bahagian-bahagian Jawa pantai. Di Jawa, Bali dan Sunda, kain yang biasanya batik seperti baju kurung moden murah yang mana boleh dari kapas biasa dicap untuk yang penuh tulis batik lukisan tangan bersulam sutera dengan benang emas. Di Lampung, kain adalah Tapis tradisional, rumit benang emas bersulam ikat dengan cakera mika kecil (model kebaya modern terkini). Sumatra, Flores, Timor Lemata, dan pulau-pulau lain yang biasa menggunakan kain untuk ikat atau songket. terkenal dengan kain dihiasi dengan lau hada Sumba: peluru dan manik. Di Melaka, Malaysia, pelbagai yang berbeza baju kebaya dipanggil "nyonya kebaya" dan dipakai oleh orang-orang keturunan Japan: orang-orang Peranakan.

 

Kebaya nyonya modern adalah berbeza dalam kasut tangan manik terkenal halus yang (KASUT Manek) dan penggunaan kain dengan motif batik Cina atau diimport dicetak atau sutera Cina yang dilukis tangan. Selain Melaka, kebaya nyonya moden yang juga popular di penempatan selat lain; Pulau Pinang dan Singapura. Di Jawa, jenis yang dipakai oleh wanita berketurunan Cina dipanggil kebaya encim, berasal dari encim nama atau Enci untuk merujuk kepada seorang wanita yang sudah berkahwin Cina. Ia biasanya dipakai oleh wanita Cina di bandar-bandar pantai Yawan dengan penempatan Cina yang ketara, seperti Semarang, Lasem, Tuban, Surabaya, Pekalongan dan Cirebon. Juga dikenali sebagai model kebaya moden terkini Ia menandakan berbeza dari kebaya Jawa dengan sulaman yang lebih kecil dan lebih halus, kain ringan dan warna lebih bertenaga, yang dibuat daripada bahan-bahan yang diimport seperti sutera dan fabrik mewah lain. Encim baju kebaya modern sesuai dengan baik dengan meriah berwarna kain batik Pesisiran (Javan batik pantai). Semasa era Hindia Belanda Indonesia, wanita Eropah status tinggi pakai bajukebaya nya, yang menyediakan pakaian kurang ketat dan sejuk, sebagai pakaian formal atau sosial. wanita Eropah memakai lengan pendek dan jumlah kapas panjang dalam cetakan. Hari rakyat Indo adalah kapas putih dipotong dengan oriental motif buatan tangan lace, sama ada di dalam yang dibuat di Indonesia, dari Bruges, Belanda, atau Brazil manakala sutera hitam digunakan untuk memakai petang.

Bentuk terawal bajukebaya berasal di pelataran yang ada di Jawa Majapahit Kingdom sebagai satu cara untuk campuran wanita kemban sedia ada, balut batang tubuh wanita bangsawan menjadi lebih sederhana dan boleh diterima oleh agama Islam yang baru diterima pakai. Aceh, Riau dan Johor Kerajaan dan Sumatera Utara pakai gaya model kebaya modern terkini Jawa sebagai satu cara bersuara sosial status dengan tuan Jawa lebih alus atau halus.

 

Nama kebaya moden sebagai jenis pakaian tertentu telah dinyatakan oleh Portugis ketika mereka mendarat di Indonesia. Bajukebaya dikaitkan dengan sejenis baju yang dipakai oleh wanita Indonesia pada abad ke-15 atau ke-16. Sebelum 1600, kebaya di pulau Jawa dianggap sebagai pakaian yang dikhaskan untuk dipakai hanya oleh keluarga diraja, bangsawan (bangsawan) dan golongan bangsawan kecil, dalam era apabila petani lelaki dan ramai wanita berjalan umum kosong-chested. Seorang wanita Sunda tua memakai mudah ia, batik kain dan batik headcloth, Jawa Barat. Kemudian, baju kebaya juga sedang diguna pakai oleh rakyat biasa, wanita petani di Jawa. Sehingga hari ini di kampung-kampung pertanian luar bandar di Jawa, wanita petani masih menggunakan kebaya moden murah, terutama di kalangan wanita tua.

 

Model kebaya modern terkini sehari-hari dipakai oleh petani adalah bahan-bahan yang mudah dan dijamin dengan pin mudah atau peniti (pin keselamatan). Perlahan-lahan ia secara semula jadi merebak ke kawasan jiran melalui perdagangan, diplomasi dan interaksi sosial ke Melaka, Bali, Sumatera, Borneo, Sulawesi dan Kesultanan Sulu dan Mindanao model kebaya modern Jawa seperti yang dikenali hari ini telah dinyatakan oleh Stamford Raffles pada tahun 1817, sebagai sutera, sutera dan baldu, dengan pembukaan pusat baju diikat dengan kerongsang, bukannya butang dan butang-lubang atas kemben batang tubuh balut, kain - satu kain balut pisahkan antara beberapa meter panjang, kain sarung tersilap dipanggil dalam Bahasa Inggeris (sarung yang, loghat Malaysia: sarong) yang dijahit untuk membentuk tiub. Selepas beratus-ratus tahun pembudayaan serantau, pakaian telah menjadi ungkapan yang sangat setempat budaya etnik, kesenian dan tradisi jahitan. Yang paling awal photographics bukti model kebaya modern sebagai tarikh hari ini dikenali dari 1857 orang Jawa, Peranakan dan gaya Orientalis.

www.BAJUKURUNG.NET © 2020

22,  Menara One Mon't Kiara, Jalan Kiara, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur,

Malaysia