CURRENT DEALS - PROMOTIONS & DISCOUNTS

UP TO 75% OFF

AT LAZADA.COM.MY


VIEW DETAILS

UP TO 50% OFF

E-COMMERCE SALE


VIEW DISCOUNTS

Fakta, Asal Usul, dan Sejarah Tentang Baju Kurung

Baju kurung adalah pakaian tradisional Melayu yang diterjemahkan sebagai "pakaian tertutup". Ini jenis pakaian adalah pakaian kebangsaan Brunei dan Malaysia. Di Indonesia, ia adalah salah satu daripada banyak pakaian serantau ini budaya dan etnik negara (terutamanya di pulau Sumatera - di mana ramai orang Melayu dan Minangkabau wanita memakai ini). Ia juga boleh didapati di Singapura dan Thailand.

Baju kurung awal adalah lebih panjang dan longgar. Ia telah dipopularkan pada abad ke-19 oleh Sultan Abu Bakar Johor.

Ia telah dilaporkan bahawa baju kurung yang mempunyai "bukan sahaja selamat, tetapi makmur" di Malaysia moden, menunjuk kepada popularitinya semasa Islamisasi Malaysia pada 1970-an dan 1980-an.

 

Walaupun baju kurung adalah nama generik bagi pakaian untuk lelaki dan wanita, di Malaysia, pakaian wanita disebut sebagai baju kurung, manakala pakaian lelaki disebut sebagai baju melayu.

Dua versi pakaian yang popular. Satu adalah baju kurung teluk belanga dan yang lain adalah baju kurung cekak musang. Perbezaan utama antara ini dua gaya fesyen adalah gaya pemotongan di leher, di mana gaya teluk belanga tidak mempunyai kolar dan garis leher dijahit dalam gaya yang dikenali sebagai tulang Belut ( "duri atau tulang belut"). Baju kurung teluk belanga berasal, seperti namanya, dari Teluk Belanga, di Pulau Singapura, yang sebelum ini merupakan ibu negeri Johor. Sebaliknya, gaya musang cekak mempunyai kolar berdiri dengan lubang untuk lima butang termasuk dua butang untuk kolar.

The cekak musang baju juga biasanya mempunyai tiga poket - dua di bahagian bawah, dan satu di payudara kiri atas. Baju teluk belanga biasanya mempunyai dua poket di kedua-dua bahagian bawah.

Baju melayu adalah baju longgar sesuai dengan lengan panjang, dipakai dengan seluar panjang dengan sampin yang yang diikat di tengah-tengah badan dari perut ke lutut dan kadang-kadang lebih rendah. sampin ini biasanya panjang tiga suku atau kain gaya sarong penuh diperbuat daripada songket kain, tenun Pahang Diraja atau bahan-bahan lain yang ditenun dengan corak tradisional.​


Sebuah baju kurung ialah pakaian panjang penuh yang longgar, yang terdiri daripada skirt dan blaus. skirt itu dibuat daripada kain yang panjang dengan lipatan di satu pihak; blaus adalah collarless, mempunyai lengan panjang, dan meliputi antara pinggul dan lutut. Ia kadang-kadang diperbuat daripada sutera, yang diimport dari Jepun, Korea Selatan, China, Taiwan, Turki atau India, atau dari negeri-negeri Malaysia Terengganu atau Kelantan. The baju kurung moden biasanya menggunakan warna-warna yang meriah dan corak geometri.

Tradisionalis lebih suka kain dari Semenanjung Malaysia Timur, Malaysia Terengganu dan Kelantan, di mana budaya batik dan fabrik tangan-direka lain masih kukuh.

Seorang wanita akan sering memakai baju kurung dengan tudung (tudung a) di negeri-negeri yang lebih konservatif di utara Malaysia.

Baju kurung juga dipakai oleh perempuan bukan Melayu (termasuk etnik Cina Malaysia, India dan kaum minoriti asli Borneo). Ini boleh menjadi sebahagiannya disebabkan oleh baju kurung menjadi salah satu yang diluluskan berpakaian kepada penjawat awam wanita dan salah satu pakaian seragam gaya diluluskan untuk pelajar perempuan. Walau bagaimanapun, jualan kemuncaknya berlaku pada bulan Ramadan pada kalendar Islam.

www.BAJUKURUNG.NET © 2020

22,  Menara One Mon't Kiara, Jalan Kiara, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur,

Malaysia